*İlk fotoğraf: Geghard Manastırı dış cephesi (Diego Delso fotoğrafı)
Ermenistan’ın Kotayk bölgesinde bulunan Geghard Manastırı, 4. yüzyılda inşa edilmiş önemli bir dini kompleks.
Yazının içindekiler
- Geghard Manastırı
- Geghard Manastırı’nın kısa tarihi
- Ziyaretçiler için bilgiler
- Geghard Manastırı nerede?
Erivan ziyaretimi noktaladıktan sonra, Ermenistan’ın kırsalında bulunan tarihi yerleri keşfetmek için yola çıktım. Ermenistan, toprak olarak küçük olmasına rağmen birçok tarihi yapı, antik yerleşim yeri ve ortaçağ kalıntılarına sahip bir ülke. Özellikle Geghard Manastırı (Türkçe’de Geğard olarak da biliniyor), benim seyahatlerimde gördüğüm en nefes kesici güzellikteki yerlerden biriydi.

Geghard Manastırı
UNESCO Dünya Mirası listesine 2000 yılında eklenen Geghard Manastırı, bünyesinde kilise, şapel, mezar ve mağara içlerine oyulmuş odaları barındıran görkemli bir yapı. Geghard’ı özgün yapan özelliklerinden biri, bu büyük manastırın dağın içine oyularak inşa edilmiş olması. Günümüzde bu kadim tarihi yapı, ortaçağ Ermeni mimarisi ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak ayakta duruyor.

Geghard Manastırı’nın kısa tarihi
Ermenistan, tarihte Hristiyanlığı topluca kabul eden ilk ülke olması ile biliniyor. MS 301 yılında Aziz Aydınlatıcı Grigori’nin ülkede Hristiyanlığı yayması ve kraliyet ailesini vaftiz etmesi ile başlayan Hristiyanlık döneminden günümüze kadar Ermenistan’da birçok kilise ve manastır inşa edildi.



Geghard’ın temellerinin 4. yüzyılda Aziz Aydınlatıcı Grigori tarafından atılmış olmasına rağmen manastırın büyük bir kısmı 1215 yılında inşa edildi. Aziz Grigori, mağaranın içindeki kaynak suyunu kutsal olarak nitelendirdiği için Geghard’ı ziyaret eden Hristiyanların çoğu buradan su içiyor. İlk olarak bu manastırın ismi, Ermenice’de “mağara manastırı” anlamına gelen Ayrivank imiş. Ama tarihi kaynaklara göre Havari Judy (Thaddeus olarak da biliniyor), İsa’nın çarmıha gerilmesi esnasında İsa’yı yaralayan mızrağı Geghard’a getirmiş. Bu sebeple manastırın ismi Ermenice’de “mızrağın manastırı” anlamına gelen Geghardavank olarak değiştirilmiş.


Ziyaretçiler için bilgiler
Geghard’ı ziyaret ücretsiz.
Manastıra kendi aracınız ile giderseniz, bölge sakinleri sizden 100-200 dram (3-4 Türk Lirası) park ücreti isteyebilir. Ama bu resmi bir uygulama değil.
Geghard yolu üzerinde, dağ manzarasına nazır bir tepede bulunan Geghard Restoran’da geleneksel Ermeni yemeklerini tadabilirsiniz.


Geghard Manastırı nerede?