Mariegordus Antik Roma Kalıntıları, Kuzey Ankara kırsalında bulunan ve kimselerin bilmediği saklı bir tarihi hazine
Yazının içindekiler
- Mariegordus Antik Roma Kalıntıları
- Kalıntıların tarihi
- Antik kalıntılar nerede?
- Tünel girişi nerede?
- Aracınızı nereye park etmelisiniz?
Mariegordus Antik Roma Kalıntıları
Ankara, genelde Türkiye’deki diğer şehirlere kıyasla daha gri ve sıkıcı görülür. Ama başkentin kırsal bölgelerinde bilinmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen bir çok tarihi yer bulunuyor.
Bu yazıda, Kahramankazan İlçesi’nin Karalar Köyü mevziinde bulunan Mariegordus Antik Roma kalıntılarını size tanıtmak istiyorum. Google Haritalar’da bile işaretli olmayan bu tarihi yer, Karalar Köyü’ne birkaç yüz metre uzaklıktaki Asarkaya kayalık bölgesinde kurulmuş.


Maalesef bu yerleşim yeri hakkındaki bilgiler, 1933 yılında yapılan bir arkeolojik kazıda bulunanlar ile sınırlı. Ben de internette tesadüf eseri rastgeldiğim bu tarihi yeri ziyaret ettim. Böylesine geniş alana yayılmış bir yerleşim yerinin nasıl kazılıp turizme kazandırılmadığına şaşırdım doğrusu.
Kalıntılar iki ana yapıdan oluşuyor: Roma tapınak kalıntıları ve kayalık tepe arkasında bulunan karanlık ve gizemli tünel.

Kalıntıların tarihi
Surlarla çevrili büyük bir kaya olan Asarkaya etrafına kurulan Mariegordus yerleşim yerinin Roma ve Galat zamanlarında askeri amaçlar için kullanıldığı düşünülüyor.



1933 yılında yapılan kazıda bölgede, kral mezarları, birçok çanak çömlek ve Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait aletler bulunmuştur. Fakat bölge arazi yapısının kazmaya elverişli olmayışı, arkeolojik çalışmaların ilerlemesine engel olmuştur.


Mariegordus Roma Kalıntıları, Ankara şehir merkezine 64 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tapınağın Google Haritalar’daki yerini aşağıda görebilirsiniz. Harita sizin cihazınızda çalışmıyorsa, antik yerleşimin koordinatlarını paylaşıyorum: 40.200862, 32.594383
Tünele inmenin en kolay ve güvenli yolu, tapınak kalıntılarının olduğu yerden tepenin arka kısmına (asfalt yola bakan yöne) doğru inmek. Eski aşınmış merdivenler tehlikeli değil. Ama dikkatli olmakta fayda var. Ben tünele girdiğimde zemini 20-30 cm kadar su basmıştı. Bu sebeple içeri giremedim. Ama tünel sola kıvrılıyor ve büyük bir oda-mağara sistemine bağlanıyor.
Arabaya dönerken Afgan bir çoban ile karşılaştım. Türkçesi çok iyi değildi ama Google Translate aracılığı ile anlaştık. Çoban bana yıllar önce tünele girdiğini söyledi. Zemin çok çamurluymuş ve tünelin bağlandığı bir yeraltı yerleşimi varmış. Duvarlarda desen ve oymaların olduğu da çobanın benimle paylaştığı bilgiler arasında.


Aracınızı nereye park etmelisiniz?
En kolay ve rahat park yerini aşağıda Google Haritalar’da işaretledim.
